A Bethesda Szeretetszolgálat és a szegedi Értelmi Fogyatékosok Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szervezete együtt pályázott és nyert az Erasmus+ Kisléptékű együttműködési programban. A Tempus Közalapítvány által 60 000 euróval támogatott projekt 2023. szeptember 1-jén indult, 12 hónapig fogunk együtt dolgozni partnereinkkel, és célja nem kevesebb, mint a világot érthetőbbé és élhetőbbé tenni az értelmi sérült emberek számára.

Az innováció és az inklúzió kéz a kézben jár ebben a kezdeményezésben. Hiszünk abban, hogy a változás csak akkor lehetséges, ha az érintett emberek teljes értékűen részt vesznek és aktívan bevonódnak a folyamatokba. Ebben az összefüggésben a projektünk szemléletmódja valóban innovatív: a „Semmit rólunk, nélkülünk“ alapelv mentén, az értelmi sérült emberek nem csak passzív résztvevői, hanem aktív közreműködői a projektnek.

Nemcsak a projektmenedzsmentben, hanem a képzési program fejlesztésében és az oktatásban is aktív szerepet vállalnak. Felnőttképzési tanfolyamokat szervezünk, könnyen érthető oktatási anyagokat készítünk, és egy új szabályrendszert dolgozunk ki a magyar nyelv sajátosságai figyelembevételével. A projekt során 20 értelmi sérült ember számára biztosítunk munkalehetőséget, erősítjük a partnerkapcsolatainkat és nemzetközi együttműködési lehetőségeket teremtünk.

A projekt végén a résztvevők tanúsítványokat kapnak, és könnyen érthető nyelvű edukációs anyagokat készítünk, hogy továbbra is támogassuk az értelmi sérült emberek önállóságát és társadalmi integrációját.

A két szervezet közötti együttműködés erősségeik összefonásában rejlik, és a projekthez kapcsolódó nemzetközi együttműködés új horizontokat nyit meg előttünk. Terveink között szerepel egy Könnyű Nyelvi Információs Központ létrehozása is.

Köszönjük, hogy velünk tartanak ezen az izgalmas úton!

Kérjük, kövessék nyomon projektünk fejlődését és eredményeit honlapunkon és a „LépÉsKéK” projekt Facebook oldalán

Categories: LépÉsKék