Radionice za MNRO

1. Literarne i dramske radionice

Literarne i dramske radionice pospešuju aktiviranje mašte i razvoj jezičkog izražavanja korisnika. Obrađuje se kako proza tako i poezija, najčešće narodnog stvaralaštva, što se i pokazalo njima najbliže. Aktivno učestvuju u stvaranju pravih malih remek dela, često koristeći momente iz sopstvenog života gde se služe pantomimom, pokretima ili govorom da izraze svoja osećanja i lične stavove, sve to uz veliku emocionalnu angažovanost.

2. Muzičke radionice

Muzičke radionice obuhvataju slušanje muzike, pevanje, sviranje na klaviru i metalofonu uz učenje  šarenih nota, plesanje, upoznavanje raznih instrumenata i klasičnih muzičkih dela. Ove radionice su za korisnike od izuzetnog značaja pošto ih istovremeno podstiču na kretanje kroz ples, razvijaju maštu i ujedno ljubav prema muzici.

3. Likovne radionice

Likovne radionice su veoma rado posećene i direktno utiču na razvoj mašte korinika izborom raznih tehnika likovnog izražavanja. Ove radionice karakterišu izuzetna sreća i zadovoljstvo kada korisnici izlože svoje radove koji su rezultati njihovog truda i mašte. Sa kreativnim radovima korisnici redovno učestvuju na lokalnim i opštinskim izložbama, takmičenjima i vašarima.

4. Radna terapija

Poslovi koje korisnici obavljaju u okviru radne terapije su vezani za rad u stakleniku i vrtu, šivenje i krojenje i izradu nakita i dekorativnih predmeta. Ukoliko je korisnik  sposoban za obavljanje isključivo određene faze rada, on se ograničava na taj deo posla, imajući uvek u vidu njegovu bezbednost i spontano dobro raspoloženje. Jedan od najznačajnijih ciljeva radionica je socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom, gde se oni kroz svoj rad osposobljavaju za funkcionisanje na višim nivoima društva.

5. Radionice osamostaljivanja

U sklopu radionice osamostaljivanja odvijaju se razne aktivnosti kroz koje korisnici postepeno stiču elementarne veštine potrebne za vođenje brige o sebi u određenim životnim sitacijama, sa ciljem što većeg stepena samostalnosti u krugu porodice, u dnevnom boravku i uopšte u njihovom svakodnevnom okruženju. Aktivnosti se odvijaju uz nadzor i posebnu pažnju, a sve u zavisnosti od individualne sposobnosti korisnika.